This quadrangle was added by Wren for James II in 1687-8.

It was originally a plain gravelled yard, and the fine wrought-iron cage and lamp-post in the centre protected a well which was provided for watering horses. The current layout of the Court was created by Soane in 1819.

The North-East wing accommodation provided quarters for a number of Officers. This was heavily damaged, with some loss of life, by enemy bombing during World War I. It was reconstructed in 1923 only to be destroyed again in World War II by a V2 rocket. After World War II, reconstruction was delayed but, in 1964-65 the ruins were replaced by a exact reproduction of the original exterior. The interior arrangements were, however, quite different, and the new building was occupied by additional Long Wards providing 64 additional rooms for Chelsea Pensioners.

During the construction of the Margaret Thatcher Infirmary the building was used as a temporary Infirmary. It is now used as Long Wards and was the first area to be refurbished with the new en suite shower room facilities.

Royal Hospital Chelsea Newsletter

Stay up to date with what's going on at The Royal Hospital by signing up for our e‑newsletter.


View the archive

First time back to Bletchley Park for Chelsea Pensioner

Chelsea Pensioner and former Typex Operator Helen Andrews visits the famous codebreaker site

Chelsea Pensioners thank Royal Hospital staff working over Christmas period

Chelsea Pensioners have recognised the work efforts of staff who will be working over the Christmas period


Follow @RHChelsea